03.10.2022

Camiler ve Din Görevlileri Haftası Münasebetiyle "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" Konulu Konferans Düzenlendi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kara’nın katılımıyla  “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” konulu konferans gerçekleşmiştir.

Sinop İl Müftülüğü Merkez Yatılı Hafızlık Kur’an Kursunda gerçekleşen program Doç. Dr. Mustafa Kara’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programda katılımcılara “Hoş geldiniz!” diyen Sinop İl Müftüsü Mustafa Düzgüney sözlerine şöyle devam etti: “Mevlid Kandili'nin 07 Ekim 2022 tarihinde olması sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'mız tarafından 01-07 Ekim tarihleri arası 'Mevlid-i Nebi - Camiler ve Din Görevlileri Haftası' olarak 'Peygamberimiz, Cami ve İrşat' teması ile birlikte kutlanacaktır. Bizler yaşayışlarımızı Kur’an-ı Kerim’in ve Rasülüllah (sav) Efendimizin rehberliğinde hayatımıza idame etmeliyiz ki Cenab-ı Hakk’ın istediği gibi bir kul olalım.” dedi.

Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) zamanında mescidlerin yeri ve irşat metotlarından bahseden Doç. Dr. Kara sözlerine şöyle devam etti. “Mescit, Allah’a secde ve ibadet edilen yer demektir. Mescitlerin büyüğüne cami denilir. Cami, toplayan ve bir araya getiren demektir. Gerek Cuma, gerekse bayram ve gerekse vakit namazları için cemaati bir araya getirip topladığı ve birlikte ibadet etmelerini sağladığı için bu adı almıştır. İslam’da cami ve mescidin önemli bir yeri vardır. Allah’a ibadet edilen yerler olmaları hasebiyle Allah’ın evi kabul edilmişler ve islâmın alâmeti sayılmışlardır. Bir yerde bulunan cami, o yer halkının Müslüman olduğunu gösterir. Bunun için Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde ilk iş olarak Kuba köyünde Mescid-i Kuba’yı, Medine’de de Mescid-i Nebi’yi inşa etmişlerdir. Rasülüllah (sav) Efendimiz Mescid-i Nebevi’de hem devlet işlerini idare eder ve hem de vaaz ve irşatta bulunurlardı. Sevgili Rasülümüzün hayatına baktığımız zaman uyguladığı irşat metotlarını belli başlıklar altında toplayabiliriz. Mesleğin gerektirdiği ilmî donanıma sahip olmak, konuya hâkim olmak, niyeti halis olmak, hâl ehli olmak, dürüst, emin ve güvenilir olmak, muhatapları tanımak, anlayacakları seviyeden hitap etmek, anlaşılır olmak, hikmet ve güzel öğütle konuşmak, merhametli, tatlı dilli ve güler yüzlü olmak, mütevazı olmak, insanlara değer vermek, sabır yüklenmek, uygun zaman ve mekânı gözetmek, farklı inanç ve meşrep mensuplarını hedef almamak ve konuşmanın sonunda konuyu özetlemektir. Verimli irşat programı belitilen şartlara uygun yapıldığı takdirde neticeye varmak daha hızlı ve verimli olur.” dedi.

Konferans bitiminde Sinop İl Müftüsü Mustafa Düzgüney’in Doç Dr. Mustafa Kara’ya Sinop’a özgü kotra hediye etmesiyle program sona erdi.