16.11.2018

İl Müftüsü Çelik’in Mevlid Kandili ve Mevlid-i Nebi İle İlgili Açıklaması

MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI BAŞLIYOR

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa (SAS)’in dünyayı teşriflerinin 1447. seneyi devriyesini idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşamaktayız. Milletimiz asırlardır Sevgili Peygamberimize derin bir muhabbet duymuş Onun doğduğu günü kutlu gece ilan ederek aziz hatırasını Mevlid kandili olarak isimlendirmiştir. Kandil gecesi ile yetinmeyip onu hakkıyla yâd etmek üzere çok sayıda manzum ve mensur eserler meydana getirilmiş, bu maksatla merasimler tertip edilmiştir. Bu merasimler vesile edilerek milletimizin peygamberimize olan sevgisi perçinleşmiş ve toplumuza Onun sevgisi etrafında birlik ve beraberlik mesajları verilmiştir.

Geçtiğimiz yıllarda Peygamber Efendimiz (SAS)’in doğduğu, âlemleri ve dünyamızı şereflendirdiği günün içinde yer aldığı hafta, ‘Kutlu Doğum Haftası’ adıyla, her yılın nisan ayı içerisinde kutlanıyordu. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıldan itibaren, Peygamber Efendimiz (SAS)’in doğduğu, dünyamızı ve âlemleri şereflendirdiği günün içinde yer aldığı haftayı, ‘Mevlid-i Nebi Haftası’ adıyla Miladi Takvime göre değil, Hicri Takvime göre kutlama kararı almış bulunmaktadır. Bu yıl 19-25 Kasım tarihleri arasında kutlayacağımız Mevlid-i Nebi haftasının teması “Peygamberimiz ve Gençlik” olarak belirlenmiştir.

Bir Müslüman için uğruna verilecek sevgilerin en yücesi şüphesiz, sevginin kaynağı olan Allah’tır. Müslüman, Allah’a ve onun rasulüne engin muhabbet besleyen kişidir. Peygamber Efendimiz (SAS) İlahi sevgiye ulaştıran bir rehberdir. İnancımızın ve ibadetlerimizin temelinde sevgi, daima ön plandadır. Allah’a imanımız da sevginin eseridir. Bu sevme eylemi dilde kalmadığı, gönülde karşılık bulduğu durumlarda bir anlam taşır. Allah’a ve peygamberine olan sevgimiz, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmakla mümkündür. Nitekim Kuran’ı Kerim bu sevgiyi ispatlamanın yolunun Resulüne itaatten geçtiğini şöyle vurgulamaktadır: “ De ki: "Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın Allah çok merhametli ve bağışlayıcıdır.”(Âl-i İmran,3/31) Bununla birlikte Yüce Allah, Rasûlüne itaatin yanında mü’minlerden Hz Peygamberin canını kendi canlarından bile üstün tutmalarını istemiş ve bu konuda şöyle buyurmuştur: “Peygamber, mü’minler için kendi canlarından ileridir. Onun eşleri de onların anneleridir.” (Ahzab,   33/6) İşte bu sebeple, Hz. Peygamber’e gönülden inanan ashabı ondan gelen emirleri büyük bir teslimiyetle yerine getirdiler. O’na derin saygı duydular, derdine ortak oldular. Ayağına batacak dikene bile razı olmadılar. Hidayetin insanlara ulaştırılmasında, O’na her zaman maddi ve manevi destekte bulundular. Onu her şeyden fazla sevdiler. Bu noktada özellikle gençlerin Efendimiz (SAS)’e destekleri son derece dikkate şayandır. Çevresinde “Muhammedü’l-emîn” yani “Güvenilir Muhammed” lakabıyla tanınan Peygamberimize, ilk inananlar da gençlerdir. Onun dürüst, erdemli, insaflı ve adaletli kişiliği, gençlerin en büyük güvencesi olmuştur. Genç sahabilere kâmil bir iman, salih bir amel ve güzel bir ahlakla yaşamayı öğreten Peygamberimiz, onları insanlığın ufkunda parıldayan birer rol model olarak yetiştirmiştir. Gençleri anlama ve onları geleceğe hazırlama konusunda da Peygamberimiz bizler için eşsiz bir örnektir. O, gençlere daima güvenmiş, sorumluluk vermiş, fikirlerini dinlemiş, hatalarını incitmeden düzeltmiştir.

Bizler de Sinop Müftülüğü olarak ümmet-i Muhammed’in filizlenen umudu olan gençleri gündemimize alıp, temaya uygun programlar tertip ettik. Bu vesile ile Sinoplu hemşerilerimizin kandilini tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Mevla’dan niyaz ediyoruz.