12.01.2020

2020 Yılı Hac Kayıtları Başlıyor

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmek için başvuruda bulunan 2 milyon 298 bin 800 hacı adayının heyecanla beklediği 2020 Hac kuraları çekildi. Sinop İl Müftüsü Ali Hayri ÇELİK yaptığı açıklamada;
Sinop'ta 5035 kişi Hacca gidebilmek için sıra bekliyor. Ortalama her yıl ilimizden 170 ile 180 arasında Hacı adayımızı kutsal topraklara gönderiyoruz. İnşallah bu yıl da 180 Hacı adayımızı Hacca uğurlayacağız" dedi. Her Müslümanın gönlünde Hacı olabilmek için  Mekke ve Medine bulunabilme heyecanı yatmaktadır. Ancak her ülkenin nüfusuna göre binde bir kontenjanın  olması bir kur'a sistemini gerektiriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda elektronik ortamda, noter huzurunda yapılan kura çekimine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kura sonucunda 83 bin 430 kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Kura sonuçları 09.01.2020 Perşembe günü saat 21.00'den itibaren e-Devlet üzerinden açıklandı. Ayrıca hacı adaylarına kısa mesaj yoluyla kura sonuçları iletildi.

Kesin Kayıt İçin İzlenecek Yol

Kayıtlar 13 Ocak Pazartesi günü başlayıp, 24 Ocak tarihinde sona erecektir. Kurada adı çıkanlar, 13-24 Ocak tarihleri arasında "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini e-Devlet sistemi üzerinden alarak Diyanet organizasyonunu seçenler İl Müftülüğümüze, acente organizasyonunu seçenler ise ilgili acentelere kayıtlarını yaptırabileceklerdir.
Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 30 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında kayıtları alınacaktır.
Sinop’ta 5035 Kişi Hac İçin Bekliyor
İlimizden Hac görevini ifa etmek üzere başvurup bekleyen kişi sayısı 5.035’dir. 2019 yılında 172 vatandaşımız Hacca gitmiştir. Bu yıl ise Sinop’tan 180 kişinin kutsal topraklara giderek Hac görevini yerine getirmesi bekleniyor.

Hac Ücretleri

Hac ücretleri Suudi Arabistan Riyali (SAR) üzerinden tahsil edilecektir. 2 kişilik odada konaklamak isteyen Hacı adayları 20.700 riyal, 3 kişilik odada konaklamak isteyen Hacı adayları 18.400 riyal ve 4 kişilik odada konaklamak isteyen Hacı adayları ise 16.400 riyal kişi başı ücret ödeyeceklerdir. Hacı adayları istemeleri halinde bu ücretin tamamını bir seferde ödeyebilecekleri gibi, yarısını kayıt esnasında kalan yarısını ise iki taksitte ödeyebileceklerdir.

Hac Gidiş-Dönüş Tarihleri

2020 yılında kesin kayıt yaptırarak Hacca gitmeye hak kazanan vatandaşlarımız 22 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında planlandıkları kafileler ile kutsal topraklara gideceklerdir. Dönüşler ise 06 Ağustos- 02 Eylül tarihlerinde gerçekleşecektir. Hacılar tercih ettikleri konaklama türüne göre Medine’de 3 ila 6 gün,  Mekke’de ise 10 ila 40 gün arasında kalacaklardır.
Kura sonucu Hacca gitmeye hak kazanan vatandaşlarımızın ibadetlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini; kuradan ismi çıkmayanlara ise en yakın zamanda Hac farizalarını yerine getirebilmelerini temenni ederiz.