05.10.2018

Sinop’ta Camiler ve Din Görevlileri Haftası Kutlandı

Sinop  Kültür Merkezinde  İl Müftülüğü tarafından “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle düzenlenen “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” konulu konferans yoğun katılım gerçekleşti.

Program İstiklal Marşının ardından Seyit Bilal Camii İmam Hatibi Selahaddin Başkaya’nın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının hazırlamış olduğu “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” sinovizyonunun izlenilmesinin akabinde program açış konuşması yapan Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik şunları belirtti “Diyanet İşleri Başkanlığımızın 1986 yılından bu yana Ekim ayının ilk haftasının Camiler ve Din görevlileri Haftası olarak kutlanılmakta olup, bu hafta içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından belirlenen bir tema işlenmektedir. Bu sene ki Camiler ve Din Görevlileri Haftasının teması “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler”olarak belirlenmiştir.

Camiler; müminlerin günün beş vakti ziyaret ettikleri, orada hayat buldukları, şehirlerin ruh kazandığı mekânlardır. Camiler, bizim medeniyetimizin en belirgin alâmetidir.  Camilerimiz; Cenab-ı Hakk’ın  insanlara en büyük lütuflarından biridir de orada insanlara  sorumluluğunu hatırlatan ve yüklendiği iyilik, hakikat ve kulluk emanetini taşımada insanlara rehberlik eden ve kulluk vazifelerini hatırlatan ömürlerini bu işe vakfetmiş din gönüllüsü arkadaşların olmasıdır.

Ömrünü din hizmetine adayan fedakar insanları anmak hem bir vefa borcu hem de bu asırda görev yapan görevlilerimize bir heyecan ve motivasyon imkanı sağlayacaktır.”dedi.

Sinop il Müftüsü Ali Hayri Çelik’in konuşmasının akabinde “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” konulu konferansdan evvel okunan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Ağırman’ın “ Keşke Bir Köyde İmam Olsam” makalesi büyük bir beğeni ile dinlendi. Peygamber Efendimiz (sav) in hicreti ve Medine-I Münevvere’deki hayatından kesitler anlatarak konferansa başlağan Prof.Dr. Mustafa Ağırman sözlerine şöyle devam etti. “Camiler; müminlerin günün beş vakti ziyaret ettikleri, orada hayat buldukları, şehirlerin ruh kazandığı mekânlardır. Camiler, bizim medeniyetimizin en belirgin alâmetidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde, orada ilk yaptığı iş Mescid-i Nebevi'nin arsasını belirlemek ve kısa sürede oraya mescid inşa etmek olmuştur. Bu örnekte görüldüğü gibi İslam medeniyeti,  cami merkezli bir medeniyettir. O caminin görevlileri İmamlar, Hz. Peygamber Efendimiz (sav)in bugünkü temsilcileridir. Hz. Peygamber'in Medine'deki mescidinin bitişiğinde Eshab-ı Suffa yaptırmıştı orada Eshab-ı Kiram Efendilerimizle ilgilenir Allah’u Teala’nın emir ve yasaklarını onlara öğretir onlarla ilgilenirdi. Bizlerde bulunduğumuz yerdeki insanların her türlü dertleri ile dertleneceğiz ki bulunduğumuz yerde daha güzel hizmetler yapabilelim. Bulunduğumuz hali, yeri, imkanları, imkansızlıkları ,görev yaptığımız köyde kalanları çok sevip benimseyeceğiz ki daha güzel, daha iyi hizmetler yapabilelim. Din Görevlileri bulundukları yerlerin önderleri olmalıyız. İlmimizle ,hal ve hareketlerimizle, İslam’ı yaşamamızla örnek olmalıyız ki insanlar bizimle beraber Cenab-ı Hakk’ın emir ve yasaklarına öğrenip hayatlarında yaşama gayreti içerisinde olalım. Bizlere çok iş düşüyor. Bunun için çok çalışmamız gerekmektedir.” dedi.

Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in Prof.Dr. Mustafa Ağırman’a Sinop iline özgü kotra takdiminin akabinde, Görevlerinde azim ve gayretle çalışan Din Görevlilere plaket verilmesiyle  program sona erdi.

Programa Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nihat Dalgın, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Ağırman,Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik ,Sinop Defterdarı Naci Günaydın, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Dursun Hızarcıoğlu, İl AFAD Müdürü Ümit Ünal,İl Müftü Yardımcıları  Kamil Tuncel,Abdullah Söylemez,Ayşe Gül Gürbüz, STK Temsilcileri, İlçe Müftüleri, Din Görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.